İZMİR’DE GÖRMENİZ GEREKEN 5 YER

İzmir’e geldiniz fakat nereleri gezeceğinizi bilemiyor musunuz? Bölgenin tarihi geçmişini, ulaşımın nasıl olacağına dair tüm ayrıntılara bu yazı da yer verdik.  Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, Ege Denizi’ne kıyısıyla, ılık iklimiyle, sakinlik ve kaostan uzak olmasıyla tanınıyor. Sıcak insan ilişkilerinin olduğu şehir çok katmanlı bir yapıya sahip bu sebeple gezilip görülmesi gereken de çeşitli konumlar bulunuyor. İzmir’de mutlaka görmeniz gereken 5 tarihi bölgeye yakından bakıyoruz. 

İZMİR SAAT KULESİ

Konak meydanın da yer alan kule 1901 tarihinde Sultan II.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı kutlamalarıyla inşa ediliyor. Kulede yer alan saat ise Alman İmparator II. Wilhelm tarafından hediye ediliyor. 

Sekizgen plana sahip saat kulesi 4 katlı ve 25 metre yüksekliğinde. Kulenin dört cephesinde, üzeri kubbeyle örtülü baldaken bulunuyor. Baldakenin içerisinde havuz, üç çevresinde de çeşme yer alıyor. Bu sebeple yapı “Havuzlu Anıt” olarak da tanınıyor. At nalı ve dilimli kemerin uygulandığı yapı da mukarnas, palmet, baklava motifi gibi süslemelerle her bir cephesi neredeyse boş yer kalmayacak biçimde geometrik ve bitkisel motiflerle zenginleştiriliyor. 

Saat kulesinin ilk inşa edildiği sırada ay-yıldız süslemelerinin yerinde tuğra ve Osmanlı Arması’nın da yer aldığı biliniyor. İzmir Saat Kulesi, Oryantalist üslubuyla diğer yapılardan ayrışarak önem kazanıyor. 

İzmir Saat Kulesi’ne Nasıl Gidilir

Konak metro ve Konak tramvay durağıyla doğrudan İzmir Saat Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.

İzmir Saat Kulesi (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

 

KEMERALTI

Kordona ve saat kulesine gelmişken İzmir’in meşhur Kemeraltı çarşısında kaybolmadan gidilmez. Geniş bir kültür yelpazesine sahip Kemeraltı, İzmir’in en eski çarşılarından biri olarak tanınıyor. Satın almak istediğiniz herhangi bir şeyin burada onlarca çeşidiyle karşılaşabilirsiniz. Kemeraltı ve çevresi “İzmir Tarihi Liman Kenti” adıyla UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alıyor.  Kemeraltı’na geldiğinizde sinagogların bulduğu Havra Sokağı’ndan geçebilir, Başdurak Camii altındaki Turistik El Sanatları Çarşısı’nda gezerken tezhip, hat minyatür gibi sanatların yapımını inceleyebilirsiniz. Tarihi Kızlarağası Hanı’ndaki gümüşçüleri ve antikacıları gezip, meşhur fincanda pişen kahvesinin tadına bakabilirsiniz.  

Kemeraltı’na Nasıl Gidilir

Konak Metro, Çankaya Metro ve Konak Tramvay duraklarında inerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kızlarağası Hanı ve Hisar Camii (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

EFES ANTİK KENTİ

Helenistik ve Roma döneminde en zengin zamanlarını yaşayan kent Ephesus, UNESCO “Dünya Miras Listesi’nde” ve ülkemizde en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında. 

Efes’e girdiğimizde bizi ilk olarak yapıldığı dönemde denize açılan Liman Caddesi karşılıyor. Limanın karşında yer alan Efes Tiyatrosu, yirmi dört bin kişilik kapasitesiyle Anadolu’nun en büyük tiyatrolarından olduğu biliniyor.  Efes’in simgesi haline gelen Celsus Kütüphanesi aslında bir anıt mezar olarak inşa ediliyor. Roma Senatörü Celsus’un mezarının üzerine iki katlı bir kütüphane olarak yapılıyor. Celsus’un oğlu tarafından inşa edilen anıt mezar ve kütüphane yapısı; mezarın kutsal yol üzerinde olması için bu şekilde iki işlev verilir. Kütüphanenin dış cephesindeki süslemeler de taşın dantel gibi ustalıkla işlenen bezemeleriyle dikkat çekiyor. Yapıda bulunan dört kadın heykellerinin orijinalleri ise Viyana Müzesi’nde sergileniyor.  

Efes Antik Kenti  (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

Antik kentin devamında ise Hadrian Tapınağı, zengin mozaik ve duvar resimlerine sahip Yamaç Evler, çeşitli çeşme yapıları ve daha pek çok eseri inceleyerek binlerce yıl önce buradaki yaşama tanık oluyoruz. Efes Antik Kenti’ni hala görmediyseniz siz de en kısa zamanda mutlaka ziyaret etmelisiniz.  

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir

İzban Selçuk durağında inip 5 dakikalık bir yürüyüşle Efes’ten geçen dolmuşlara binebilirsiniz. İzban doğrudan Selçuk’a gitmemektedir. Tepeköy-Selçuk arasında çalışan İzban’ın saatlerini mutlaka önceden bakmalısınız.  

Aracınızla giderseniz Aydın yönünü takip ederek Selçuk’a kadar gelebilirsiniz. Sonrasında ise kahverengi yol tabelalarında yazan Efes Antik Kenti yazısını takip edebilirsiniz.  

Efes Antik Tiyatro (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

BERGAMA ANTİK KENTİ

Geçmişi prehistorik döneme kadar giden Bergama, Pergamon Krallığı’nın ardından Roma hakimiyetine girer. Katmanlı bir tarihi bulgulara sahip Bergama Antik Kenti UNESCO Miras Listesi’nde yer alıyor.  

Antik kentin en dikkat çekici özelliklerinden biri de Helenistik dönemde dik yamaca kurulan Bergama Antik Tiyatrosu. Doğal bir yamaç tercih edilerek inşa edilen tiyatro Dünya’nın en dik tiyatrosu olmasıyla biliniyor. On bin kişilik büyük kapasitesiyle antik tiyatro aynı zamanda Dionisos tapınağıyla birlikte inşa ediliyor. 

Antik kentte yüksek basınçlı su hattı denemesini, Helenistik dönemin en büyük gymnasium gibi daha nice dönemin sosyal yapılarını görüyoruz. 

Bergama Antik Tiyatrosu  (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

Bergama Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir

Havaş otobüslerini kullanarak doğrudan gidebilirsiniz. 

İzbanla gidecekseniz Aliağa durağında inerek 835 numaralı otobüse binerek Bergama’ya ulaşabilirsiniz. Bergama merkezden antik kente gidebilmek için ise taksi veya teleferiği kullanabilirsiniz.  

Aracınızla gelecekseniz İzmir Çanakkale yol güzergahında ilerlemeli ardından Bergama yönüne dönmelisiniz. Sonrasında ise kahverengi yol tabelalarında yazan Bergama Antik Kenti’ni takip ediniz.

Bergama Antik Kenti (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

ÖDEMİŞ BİRGİ

Kentsel sit alanı ilan edilen Ödemiş Birgi bölgesi sivil mimarisiyle dikkat çekiyor. Birgi 2012 yılından beri UNESCO “Dünya Miras Geçici Listesi’nde” yer alıyor. 

Beylikler ve Osmanlı dönemine ait değerli yapılar bulunuyor. Beylikler döneminde Aydınoğlu Beyliği’nin merkezi olan Birgi başta Aydınoğlu Mehmet Bey Cami olmak üzere cami, türbe ve medrese gibi pek çok eser inşa ediliyor.  

Geleneksel mimari dokusu ve karakteristik Türk evlerinin olduğu Birgi sokaklarında gezerek iki katlı ve sofalı evleri görebilirsiniz. Türk ev mimarisinin değerli bir örneği olan zengin kalemişi süslemelere sahip Çakırağa Konak’ını gezerek duvar üzerine yapılan İzmir ve İstanbul manzaralarını mutlaka incelemelisiniz.  

Ödemiş Birgi (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

Ödemiş Birgi’ye Nasıl Gidilir

İzmir merkezden Basmane-Ödemiş TCDD trenine binerek Ödemiş’e gelebilir, sonrasında Birgi’ye giden dolmuşlara binebilirsiniz. 

Aracınızla gelecekseniz Aydın yönünü takip ederek öncelikle Torbalı’ya gelmeli sonrasında Ödemiş tabelalarını takip etmelisiniz. Ödemiş’e geldiğinizde de kahverengi yol tabelalarından Birgi’yi takip ediniz. 

Birgi Çakırağa Konağı (Fotoğraf: Merve Nur Türker)

Daha fazla bu tip içerik için @kadrajdabiryer instagram hesabını da inceleyebilirsiniz.

Dİğer
Yazılar

Benimle
/İletişime geçin